top of page

Tıkanıp, kaldı...

 

O özel an gelip de tüttürsem, diye sakladığınız, yada heryerde arayıp zar zor bulduğunuz o puroyu tüttürme zamanı geldiğinde, maalesef hepimizi bekleyen sinsi bir tehlike var... TIKANIKLIK!

 

Genellikle, tüttürmeye hazırlık ve yakma aşamasında, ilk olarak farkına varabileceğiniz ve tüttürürken de teyit edeileceğiniz görünmeyen düşman. Farklı sebeplerden dolayı, en iyi purolarda bile karşımıza çıkabilecek ve bütün tüttürme keyfimizi kaçırabilecek bir problem. Sebeplerden bazılarını bertaraf edebileceğimiz gibi maalesef bazıları yanma problemlerinde olduğu gibi fabrika çıkışlı olması sebebiyle, etki edemeyeceğimiz türden sebepler. O zaman gelin bu sebeplere, önce fabrika çıkışlılar olmak üzere bakalım:

1. FERMENTASYON

 

Tütünü kullanıma hazırlayan en önemli aşamalardan olan fermentasyon safhasının kısa tutulması ve tamamlanmaması nedeniyle oluşabilecek bir problem. Nasıl olduğuna gelirsek, fermantasyonun yaprağa ne sağladığını hatırlamamız yeterli olacak; mümkün olduğu kadar tat bozucu ve sertlik verici özelliklerini asgariye indirgemek. Yani amonyak, katran gibi maddelerden arındırmak. Kısa fermentasyon, yaprakta, fazladan katran kalmasına ve bu katranın puro yanarken hava kanallarını kapatmasına sebebiyet veriyor. Bu tıkanıklığın yanında maalesef acı bir tada, kötü yanmalara ve baş kısmında katran birikimine de ön ayak oluyor. Ve maalesef, bu

durumdan kurtulma gibi bir şansınız yok. Yanlış tütünle sarılmış ve bu sebeple tıkanmış bir purodan ancak atarak kurtulabilirsiniz. Birkaç farklı yerde okuduğum kaynaklar, belli aralıklarla puroyu dışarıya doğru üflemenin faydalı olacağından bahsetse de, ben bu zamana kadar pek bir faydasını göremedim. 

2. SARIM

 

Yanlış sarım teknikleri de yine üretim esnasında olabilecek farklı tıkanıklık sebeplerinden biri. Torcedor deneyimli biri değil yada kötü bir günündeyse, dolgu yaprakları biraraya getirirken fazla döndürüp sıkı bir burgu yada ufak bir düğüm noktası yaratabilir ki, bu da tüttürme esnasında tıkanıklığı yaratacaktır. Böyle bir durumda genel olarak yapılabilecek birkaç önerim var. İlki puroya da fazla zarar vermeyecek olan bir yöntem. Puroyu baş ve işaret parmaklarınız arasında biraz döndürerek, düğüm noktasının nerede olduğunu anlamaya çalışabilir ve burayı yine puroyu döndürerek ve biraz baskı uygulayarak rahatlatmayı deneyebilirsiniz. Bir diğer yöntem, eğer düğüm noktasının, puronun ayak kısmına yakın olduğunu düşünüyorsanız, biraz zorlayarak tüttürebilir ve o noktadan sonra rahatlayabilirsiniz yada o noktanın hemen arkasından puroyu kesebilirsiniz ki, bu belli bir puroyu heba etmek olacaktır. Fakat hiç tüttürememektense, biraz heba etmek sanırım çok büyük bir problem değil. Üçüncü bir yöntem ise, dikkatli

kullanılması gereken bir yöntem. Buz kıracaklarını bilirsiniz, buna benzer ince uçlu bir aparatı puroya boylu boyunca bir kere sokup çıkartabilirsiniz. Bu size bir hava kanalı açacak ve tüttürmenizi rahatlatacaktır. İşin riski ise, bariz bir hava kanalı olduğu için, puroda tunneling(tünel) denilen yanma problemi yaratabileceği. Böyle bir durumda kalmamak için, kullanacağınız aparatın çok kalın olmamasına dikkat edebilirsiniz. Piyasada, hali hazırda bu işler için satılan ürünler var ama siz mesela açılmış bir ataç bile kullanbilirsiniz. 

3. FİGURADOLAR

 

Perfecto, Torpedo yada Piramit vitolaları oldukça sevilen ve tercih edilen vitolalar. Fakat, yine deneyimsiz bir Torcedor'un elinden çıktıysa, baş kısmı oldukça sıkı sarılmış olabilir ve bu da yine tüttürürken bir tıkanıklık yaratabilir. Bu durumda yapabileceğiniz basitçe baş kısmına yine hafif baskı uygulayarak, baş ve işaret parmaklarınızla masaj yapmak. Sorun çözülmüyorsa baş kısmını biraz daha kesebilirsiniz. Yine dikkat edilecek husus tabii ki, sargı yaprağın açılacağı kadar kesmemek. 

 

Gelelim şimdi bizim hatalarımızdan kaynaklanan tıkanıklıklara:

 

1. FAZLA NEM

 

Purolarımızı, fazla nemli bir ortamda tutmak, yaprakların nemle fazla şişmesine ve hava kanallarını tıkamasına yol açacaktır. Bu yüzden de tüttürme esnasında yine zorluk yaşamamıza sebep olacaktır. Eğer, sık sık, farklı marka ve vitolalarda bu problemi yaşıyorsanız, humidorunuzun nem oranını kontrol edip, gerekiyorsa yüzde bir yada iki oranında düşürmeye çalışmanız faydalı olabilir. Bu arada, gövdeli puroları bu sebeple, ne kadar düşük nemde tutarsanız(tabii ki yine uygun nem aralıklarından çıkmadan) şişme o kadar az olacaktır. Eğer vaktiniz varsa, tüttürmeden önce, humidordan çıkardığınız purolarınızı kuru kutulama yöntemini kullanarak, fazla nemden arındırabilirsiniz.

 

2. AŞIRI HIZLI TÜTTÜRME

 

Aşırı hızlı tüttürdüğünüz puronuz fazlasıyla harlı yanacaktır. Harlı yanan puroda ise, fazlasıyla ve hızla katran ve acılık veren diğer yağlar ortaya çıkarak yine hava kanallarını tıkayacaktır. Bu yüzden, hem puronuzun tadını bozmamak adına, hem de tıkamamak adına, puromuzun mümkün olduğu kadar sakin ve yavaş keyfini çıkartmalıyız. Genel olarak, dakikdada bir tüttürme, kuralını uygularsak, sıkıntı yaşama riskimiz yine azalacaktır.

 

Keyifli tüttürmeler...

bottom of page