top of page

Dry-boxing, benim tabirimle Kuru Kutulama

 

Biz purolarımızı, en uygun koşullarda saklamak için nemli ortamlardan bahsederken, birden kuru kutulama diye bir tabir de nereden çıktı? Şimdi bahsedeceğim ve tüttürme öncesinde izlenen bir adım olan, kuru kutulama, birçok yerde dikkatimi çeken ve benim de birkaç yıl evvel tatbik etmeye başladığım bir yöntem.

 

Kuru kutulama, esas olarak, puronuzdan alabileceğiniz lezzeti ve keyfi azamiye çıkartmak için yaptığınız ufak bir ara adım. Buna benzer bir metodu, bir zamanlar katıldığım, et pişirme yöntemleri kursunda da göstermişlerdi. Basitçe, kuru kutulamayı, sürekli olarak, "uygunlaştırlmış" bir ortamda tutulan purolarımızı, tüttürme öncesi, tüttüreceğimiz ortamın hava değerlerine yaklaştırmak, bununla beraber, puronun fazla nemini atmasını ve bize sunması gereken lezzet ve aromaları tam anlamıyla ortaya çıkarabilmesini sağlamak olarak tanımlayabiliriz. 

 

Biraz evvel yukarıda, benzer bir yöntemin, et pişirme kursunda da gösterildiğinden bahsetmiştim. Orada da işlem, pişirme esnasında, sürekli olarak ateşe ve yüksek ısıya maruz kalan etleri, ateşten aldıktan sonra, servis etmeden önce 2-3 dakika bekleterek, etin ve etin lezzetinin kendini bulmasını sağlamaktı. Yine amaç, eti bekleterek, fazla sıcağını atmasını sağlamak ve lezzeti azamiye çıkartmak.

 

Şimdi dönelim, biraz dikkat gerektiren kuru kutulamayı, purolarımız için nasıl yapacabileceğimize. Biraz dikkat gerektiren diyorum çünkü, fazlası puromuzu kurutacak ve bizi, kaş yaparken, göz çıkarma, olarak tabir ettiğimiz duruma düşürecektir.

 

Yöntem, puronuzu, humidorunuzdan çıkararak, bir ila üç gün arasında tutacağınız, nemlendirilmemiş başka bir kutuya yada kaba koymak... bu kadar basit. Kutu olarak, eski bir humidor(artık nemlendirmediğiniz), bir puro kutusu yada yine nemlendirmediğiniz plastik bir kap yada seyahat humidoru. Humidordan aldığınız puronuzu, bu kaplardan birinde, en fazla üç güne kadar tutmanız - bazı kaynaklar bir haftaya kadar diyor ama ben o riske girmiyorum - puronuzun, fazla neminden kurtulmasını ve lezzetinin yapraklara daha homojen olarak dağılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla, siz de tüttürdüğünüzde aldığınız keyif ve lezzet artmış olacaksınız.

 

Purolarınızı, vitolasına göre daha kısa yada daha uzun süreli kuru kutulamaya tabi tutmanız gerekebilir. Bunu biraz deneyerek göreceksiniz ama dediğim gibi kurutmamaya özen gösterin. Kuru kutulamaya aynı günde başladığınız, aynı marka ve vitola puroları farklı günlerde deneyerek, sizin damak tadınıza en uygun kuru kutulama süresini de bulabilirsiniz. 

Tabii, aklımızda tutmamız gereken bir diğer nokta da, kuru kutulamayı, aynı purolar üzerinde sürekli yapmamak. Devamlı kurutup, nemlendireceğimiz aynı purolar, hem çatlama yapabilir, hem de lezzet kaybına uğrayabilir. Aynı zamanda, her daim yapılabilecek bir uygulama da değil maalesef, çünkü, kimsenin, sürekli önündeki 3 gün içinde tüttüreceği puroları sıralama gibi bir alışkanlığı olduğunu sanmıyorum.  Yine de, benim de yaptığım gibi, aroması bol, büyük vitolaların, tam tadına varabilmek için kullanabileceğiniz, basit ama etkili bir yöntem.

 

Siz de kuru kutulama veya benzer deneyimlerinizi aşağıdaki mini forumda paylaşabilirsiniz.

 

Keyifli tüttürmeler... 

bottom of page