top of page

Sıkıntı var...!

Bir humidor şüphesiz, puro sevdalılarının en önemli aksesuarlarından biri, belki de en önemlisi desek, yalan olmaz. Zira, humidor olmadan, evde, işyerinde, seyahatte uygun şartlar altında puro saklamamız neredeyse imkansız. Peki, bir kere humidor alıp, purolarımızı içine koyunca, bütün problemlerimiz bitiyor mu? Maalesef!

 

Blogu takip edenler daha evvel yazdığım bir makaleden hatırlayacaktır. Bir humidorun düzgün işleyebilmesi için, önce uygun bir şekilde rodaj yapılması, yani kendi boş neminin ayarlanıp, stabil duruma getirilmesi gerekir ki, koyduğunuz purolar, istemediğiniz sonuçlara maruz kalıp, keyfinizi kaçırmasın.

 

Ancak bir humidor kullanırken insan, değişik sıkıntılı durumlarla da karşı, karşıya kalabiliyor. Yine geçtiğimiz günlerde, bir arkadaşın sorusuna çözüm üretmeye çalışırken bulduğum ve derlediğim bilgilerle, ben de bu sefer, biraz bu sıkıntılardan ve çözümlerinden bahsetmek istedim.

Purolar fazla nemli ve yumuşak:

Bunun iki türlü sebebi mevcut olabilir. İlki, purolarınız nem cihazına çok yakın duruyor olabilir. Özellikle ufak humidorlarda, yada üst katında tepsi bulunduran humidorlarda, sıkça karşınıza çıkabilecek bir durum. Çözümü birkaç pratik değişiklikle elde edebilirsiniz. Eğer humidorunuz ufak yada sıkışıksa ve purolarla nem cihazının arasına mesafe koyamıyorsanız, o zaman nem cihazına yakın olan purolarınızı aliminyum tüplere koyabilirsiniz. Yada puro kutularından çıkan sedir parçaları, fazlaca nemlenen puroların üstüne serebilirsiniz. Bu biraz olsun fazla nemlenme ve yumuşamayı azaltacaktır.

 

İkinci sebep, nem cihazınızın, humidorunuza fazla büyük gelmesi. Böyle bir durumda, ya nem cihazınızın bazı açıklıklarınız kapatabilirsiniz, yada daha ufak bir nem cihazı kullanabilirsiniz. Hangi çözümü seçerseniz seçin, bu sefer de purolarınızı kurutmamak adına, bir süre nem oranına yakından takibe alın.

Humidorunuzun bazı yerlerinde nem lekeleri varken, bazı yerleri çok kuru hissediliyor:

Bunun birinci sebebi, yine tepsili humidorlarda, tepsinin, hava sirkülasyonunu ve bununla beraber nem sirkülasyonunun önünü kesmesi. Bazı tepsiler, ya tabanlarında yada kenarlarında yeterli açıklık bulundurmadıklarından, hava sirkülasyonunu engelleyebiliyor. Bunun önüne, tepsiye biraz daha delik açarak yada bir hava sirkülasyon cihazı alarak geçmeniz mümkün. Hava sirkülasyon cihazlarına örnek, Xikar’ın HumiFan’ını deneyebilirsiniz.

 

Bu tarz problem, yine kabinet humidorlarda, rafların çok sık aralıkla bulunmasından kaynaklanabiliyor. Böyle bir durumda, rafların arasını açarak, yine hava sirkülasyonunu sağlamak ve duruma müdahale etmek mümkün. Ayrıca, kutuların, humidorun arka duvarına da yaslanmış olmaması gerekiyor.

Humidorun içinde küf kokusu:

Humidorunuz küf kokmaya başladıysa, ciddi bir problem olabilir. Nem cihazınız gereğinden fazla nem verdiği için, humidorunuzun içi fazlasıyla küflenmiş olabilir. Bazı zamanlar, bu kurtarılabilir bir durum iken, bazen maalesef, humidorunuzu yenilemeniz gerekmektedir. Küf derine inmemiş ise, humidorunuzu boşalttıktan sonra, kendi haline bırakarak kurutup, belki gerekirse biraz zımpara(su zımparası) ile küflenmiş noktayı temizleyerek kurtarabilirsiniz. Eğer küf derine indiyse ve humidorunuzun sedir kısmı kurtarılamayacak düzeyde zarar gördüyse, maalesef o humidordan hemen kurtulma vakti gelmiş demektir.

 

Yırtık sargı yaprakları ve patlamış uçlar:

Bu durum, humidorun içindeki nem oranının fazlaca oynak olduğunu gösterir. Nem oranındaki kısa süredeki yüklü değişiklikler, dolgu yaprakların, sargı yaprağı zorlayarak yırtmasına sebep olur. Bu durumdan, humidorunuza uygun boyda bir nemlendirici ile kurtulabilirsiniz. Yada çok sık aralalıklarla humidordaki puro sayınızı fazlaca değiştirmeyin. Bu da, bazen nem oynaklıklarına sebep olabilmektedir.

Purolarınız aroma kaybına uğruyor:

Farklı makalelerde bahsetmiştim, humidorunuzun boyunu, saklamak istediğiniz puro adedine göre seçmeniz gerekir. Mesela, sadece 10 puro için, 50’lik bir humidor almak doğru olmayacaktır. Sebeplerden biri de, purolarınızın aroma kaybına uğrayacağıdır. Humidor, hacim olarak çok boş olacağından, puroların aromalarında kayıp olabilecektir. Bunu puroları humidor içine, kutulayarak koyarak çözebilmek mümkün. Fakat en güzeli, doğru ebat bir humidor almak olacaktır.

 

Görüyoruz ki, humidorlar her ne kadar purolarımız için bir kale olsalar da, kaleyi de korumak ve purolarımızı doğru şekilde saklamalarını sağlamak bizim elimizde.

 

Herkese keyifli tüttürmeler…

bottom of page