Haydi, hasat zamanı!
Puro, en başından, en sonuna, kendine has bir üretim sürecine sahip, değerli bir ürün. İyi ve kaliteli bir puro üretilebilmesi için, en başından, en sonuna kadar uyulması gereken katı ve köklü kurallar mevcut. Fakat bunların en başında, kaliteli ve doğru bir tütün üretimi ve hasatı geliyor.
Hasat ise, tütün yapraklarına ve neticede puroya farklı tatlar verebilecek şekilde, 3 farklı yöntem ile yapılabiliniyor. Geçen gün, yine farklı bir puro reklamı bu noktaya değinip öne çıkardığı için, ben de bu makalemde biraz bu konuda biraz detay paylaşmak istedim.
Nedir bu yöntemler ve farkları nedir?
İlk yöntem, aslında hepimizin yakında bildiği, ve bitki olgunlaştıkça, alt yapraklardan başlayarak, yaklaşık 7'şer gün ara ile, bitkinin yapraklarının toplanması. Bu yöntem Priming olarak adlandırılıyor. En altta ve ilk toplanan yapraklara ere yakın ve gerçekten kumlu olabildikleri için "kumlu yaprak" (sand leaves) denilmekte. Şu anda en klasik ve yoğun olarak kullanılan metod bu metod olarak karşımıza çıkıyor. Bu yöntem ile toplanan yapraklar, fermantasyon döneminde daha çabuk renk değiştirip, kullanıma hazır hale geliyorlar. Zira, gövdeden ayrıldıkları için, pörsümeleri daha çabuk oluyor. Yaprakların aldığı tatlar da, bitkinin yetiştiği toprak özelliklerine göre değişiklik gösteriyor.