Sertlik, Gövde ve Tat
Sohbet ortamlarımızda tüttürdüğümüz puroları tartışırken yada değerlendirirken, sertliğinden, gövdesinden ve tadından bahsediyoruz. Ben bir kere daha, bu üçünü birbirinden ayıran nedir ona değinmek istiyorum. Maalesef, bazen bunlar çok rahatlıkla karışabiliyor.
Puronuzu ilk yaktığınız andan itibaren hemen anlayabileceğiniz bazı noktalar var. Bunların ilki, yakış anında aldığınız tadın yanında puronuzun sertliği. Gerçekte sertlik veya yumuşaklık, puronun nikotin miktarı ile ilgili bir hadise. Nikotin ne kadar fazlaysa, puro o kadar sert demektir. Bu tarz puroları özellikle fazla sıcak havalarda ve aç karnına içmenizi şahsen pek tavsiye etmem. Zevk alacağım diye, fazlasıyla kendinizi ve vücudunuzu zorlamış olursunuz. Aşırı doz nikotin, mide bulantısı ve baş dönmesi yapacaktır, aman dikkat!
İkinci olarak değerlendirmede tartışılan puronuzun gövdesi. Bu fiziki anlamda gövdesinden çok, tüttürdüğünüz esnada puronuzun size ne kadar sade yada kompleks lezzetler verebildiğini gösteren bir tabir. Aynı tabiri şarap tadımlarından da hatırlayabilirsiniz. Tüttürüş başına daha karmaşık ve birbiri ardına farklı tatlar sunan purolar gövdeli olarak adledilir. Diğerleri de daha yumuşak yada hafif gövdeli olarak adlandırılır.
Son olarak da aldığınız tattan bahsedelim. Bu konuya geçmiş makalelerimde az çok değinmiştim. Hatta hatırlayacağınız gibi bir de Lezzet Çarkı paylaşmıştım. Purodan aldığımız tat, dildeki kimyasal algı iken, aroma, tütün dışında, genellikle daha evvel yediklerinizle benzeştirdiğiniz aromalar ile tasvir ediliyor. Karabiber aroması, biraz derimsi yada çimenimsi, vanilyalı yada karamel aroması vs. Unutmayın bunlar suni aromalandırma neticesinde algıladığınız aromalar değil, yaprağın kendi özelliğinden gelen ve sizde o hissi oluşturan aromalar olmalı.
Bu farkları bilmek size umuyorum bundan sonraki değerlendirmelerinizde ve tartışma ortamında kafanızda canlandırmanızda yardımcı olacaktır.
Keyifli tüttürmeler...