top of page

Peki puro tütünü nerede yetişir?

Batı dünyası tütünle ilk defa Christopher Columbus'un Ekim 1492'de Amerika'yı keşfinden dönerken Küba'ya ayak basmasından kısa bir süre sonra tanıştı. Karaya gönderdiği iki tayfa - Rodrigo de Jeres ve Luis de Tores- ilk defa karada duman içen yerlilerden bahsetmişler ve geri dönüş yolunda onlar da yanlarında bir miktar götürmüşlerdir. Sekiz yıl içinde de bu Yeni Dünya'dan gelen buluş, Eski Dünya'yı kendine esir etmiştir.

 

İlk puro tütününün Küba'dan ithal edilmiş olmasına ve çoğu Aficionadonun en iyi tütün ve el yapımı puroların halen Küba'dan geldiğine inanmasına rağmen, bugün Küba dışında birçok ülkede puro tütünü yetiştirilmektedir. 


Şimdi kısa kısa bu ülkeleri tanıyalım:


Küba:

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii. Burada yaklaşık 100.000 hektar tütün ekili alan bulunmaktadır. Bu mevkii içinde olan San Juan y Martinez ve San Luis kasabaları ise en üst sınıf tütünün yetiştiği yerler olarak adlandırılır. San Luis özellikle sarıcı yapraklarıyla ve Küba'nın en iyi tütün yetiştiricilerinden olan ve adına 1997 yılında puro markası(Vegas Robaina) yaratılan Alejandro Robaina ile meşhurdur. Vegas Robaina H.Upmann fabrikasında üretilmektedir.

Adada farklı bölgelerde de farklı kalitelerde puro tütünü yetiştirilmekte. Bunlara örnek yine Pinar del Rio'da olan ve dolgu tütünüyle meşhur Semi Vuelta mevkii. Adanın merkezine yakın olan ve daha düşük kalite tütün üretimi yapılan Remedios da aynı özellikle bilinmekte.


Vuelta Abajo'dan sonra gelen en iyi kalite tütün güneybatıda Partido'da yetişmekte. Burası daha çok ihraç edilen sarıcı tütün yapraklarıyla meşhur. Aynı zamanda yine Avrupa'ya ihraç edilmek üzere Connecticut tohumundan tütün yetiştirilmekte.


Adada yaklaşık 50 adet fabrika mevcut. Bunlardan en iyi olanları olarak kabul edilen yaklaşık bir düzinesi Havana civarında.


Dominik Cumhuriyeti:

1962 yılında Fidel Castro devrimi sonrası Amerikan'ın Küba'ya ambargo uygulamaya başlaması nedeniyle çoğu puro üreticinin ilk olarak yerleştiği ülke Dominik Cumhuriyeti olmuştur.

Ada günümüzde Küba'dan da önde, en fazla yüksek kalite el yapımı puro üretiminin olduğu yerdir. Ada aynı zamanda kaliteli ve aromalı dolgu tütünleri ile de meşhur. Tohumu Küba'dan gelen ve zengin aromalı "piloto  Cubano" ve daha nötr aromaya sahip olan "olor" bu tarz yüksek kaliteli tütünlere örnektir. Yaque Vadisi adada en iyi tütünün yetiştiği bölge olarak bilinir. 


Honduras ve Nikaragua:

Bu iki orta Amerika ülkesi hem bir sınır hem de seksenlerden beri bahtsız bir tütün endüstri geçmişi paylaşmaktalar.

 

Bütün tütünlerinin Küba tohumu olması ile övünen Honduras'daki en büyük problem hastalıklı ekinler. Küba tütünü çok kaliteli olmasına rağmen aynı zamanda hastalıklara en açık olan tütün türüdür. 1980'ler bu tarz salgınların en yüksek seviyede olduğu zamanlardı ve Honduras'ın ekinleri de bu beladan oldukça etkilenmiştir. Küf ve hastalıklarla yeni yeni başetmeyi öğrenen Honduras şu anda yükselen değer durumunda. 


Esteli kasabası ve çevresinin tütünüyle meşhur olan Nikaragua'da ise problem, Sandinista hükümeti askerlerinin, Amerika destekli gerillalar ile çatışmalarının on yıl boyunca tam da bu kasaba ve çevresinde gelişmiş olması. Sürekli çatışma gören, mayınlanan, siperlerin kazıldığı bu toprak maalesef küsmüş ve kaliteli ekin veremez hale gelmiştir. Fakat Nikaragua'nın şansına 1990'lar itibari ile güçlü bir kalkınma sağlanmış ve Nikaragua 1996 yılında Meksika ve Jamaika'nın önüne geçerek, Amerika'ya en fazla puro ihraç eden üçüncü ülke konumuna gelmiştir. Bugün Davidoff gibi önde gelen puro markaları özel Nikaragua serileri de çıkartmaktadırlar.

Meksika:

Veracruz eyaleti ülkede tütün üretimi yapılan iki bölgeye ev sahipliği yapmaktadır. Maduro sarıcılar için kullanılan koyu renkli yerli "tobacco negro" kuzeyde, özellikle bağlayıcı ve sarıcı olarak kullanılan Sumatra tohumundan üretilen tütünler de eyaletin güney bölgesinde yetiştirilmektedir. Sumatra tütünü ipeksi ve damarsız yapısı ile ün kazanmıştır. 


Ekuador:

Bu güney Amerika ülkesi Sumatra ve Connecticut tohumlarından üretilen ipeksi ve damarsız yapıya sahip olan yüksek kalite sarıcı tütünleri ile tanınır. 


Brezilya:

Ülkenin başlıca tütün üretimi Bahia bölgesinde yapılır. Yerli, koyu ve zengin aromalı Mata Fina türü tütün daha çok dolgu tütün olarak kullanılır. Bir diğer tür, Arapiraca, zayıf aroması nedeniyle bugün fazla tüketilmemektedir. 


Connecticut:

Burada üretilen tütünler, en kaliteli tütünlerin sadece tropik bölgelerde üretilmeyeceğinin kanıtıdır adeta. Connecticut Shade türü tütün ipeksi ve elastik yapısı, orta düzeyde aroması ile tanınır. Connecticut Broadleaf ise daha çok maduro sarıcı yaprak olarak kullanılır ve Shade'e göre daha kalın ve damarlıdır. 

bottom of page