Puromdaki Lekeler?
Yeni bir kutu puro aldınız ve sabırsızlıkla eve geldiniz. Kutuyu açmadan evvel içiniz içinizi yiyor... sonunda kutuyu açtınız ve o da ne? Puronuzun üzerinde garip lekeler var. Bunlar küf mü, sargı yaprakta farklı bir bozukluk mu? Şansınıza, aslında bu lekelerin çoğu ne puronuza bir zarar, ne de tüttürme keyfinize. Yeni açılan kutularda bile maalesef, sargı yaprağının üzerinde, görsel zevkinize pek hitap etmeyen farklı renklerde lekeler mevcut olabiliyor. Bakalım bu lekeler tam olarak ne anlama geliyor ve sizin için bir tehdit oluşturuyor mu?
Yeşil Lekeler: Dalgalanma, hare ve insanlardaki doğum lekesine benzeyebilen bu yeşil lekeler, inanılanın aksine küf lekeleri değildir. Yanlış bir şekilde, yüksek sıcaklık ve düşük nemde, normalden hızlı kurutulan yaprakların içindeki klorofilin, tam olarak kırılamamasından kaynaklanan bir durum olan yeşil lekelerin, tüttürmenize herhangi olumsuz bir etkisi olduğunu henüz okumadım. Bu, sadece renklerde, bir dalgalanmadan öteye bir durum değil.
Sarı Lekeler: Kurutma işleminde, yetersiz nemden kaynaklanan ve gerçekte defo sayılan bu duruma maruz kalan sargı yaprakların, aslında sarım aşamasında kullanılmaması gerekir. Bir başka sebebi de, kurutma aşamasında, damla şeklinde yaprakların üzerinde kalan nem, bu tarz lekeleri yaratıyor. Maalesef, artan talebe karşılık verebilmek için bazı firmalar bu durumu es geçebilmektedirler.
Siyah Lekeler: Bu lekeler, sarı lekelerin aksine, kurutma aşamasındaki fazla nemden kaynaklanıyor. Yapraktaki şekerin tam olarak kırılamaması sebebiyle, aslen açık renkli olan bu pigmentler, sonrasında siyah rengi alıyorlar. Bu da tüttürme esnasında, puronun biraz daha yıllandırılması gerektiği hissini yaratırken, boğazda da bazen tırmalama hissi yaratabiliyor.
Beyaz Lekeler: Sargı yapraktaki damarlara yakın olarak beliren beyaz noktalar, yaprakların henüz daha toplanmadan evvel, toprakta iken, meşhur, mavi küf hastalığından etkilendiklerinin belirtisidir. Puronun üretim aşamasında herhangi olumsuz bir etki yaratmamaktadırlar ama normalde, mavi küfe maruz kalan ve şekli bozulan yapraklar üretim aşamasına alınmazlar, diğerleri kullanılabilir ve tüttürmeye de negatif bir etkileri saptanmamıştır.
Gördüğümüz gibi, lekeler her ne kadar tüttürmeye fazlaca etki etmeseler de, renklerine göre farklı sebeplerden ötürü, görsel duyumuza da hitap eden puroların, zevkine sekte vurabiliyor. Malum, sinek de ufaktır ama mide bulandırır.
Keyifli tüttürmeler...