top of page

Keyif Notları

Bu blogu yazmaya başladığımda, daha evvel de bahsettiğim gibi, amacım Türkçe olarak puro ve puro kültürü hakkında olabildiğince fazla bilgi ve haber paylaşmaktı. Bunun yanında, zamanla yurt dışında, farklı lisanlarda olan yada “Türkiye’den de rahat temini olsa, ne güzel olurdu” diyebileceğimiz puro severlerin işine yarayacak ufak ihtiyaçların da eksikliğini giderebilir miyim diye düşünmeye başladım ve ilk aklıma gelenlerden biri tüttürdüğümüz puronun tadım notlarını tutabileceğimiz bir kitapçık oldu.

 

Keyif Notları kitapçığı işte bu düşüncenin sonucu ortaya çıktı. İngilizce olan benzerlerinden tabii ki en büyük farkı Türkçe olması. Ayrıca, yine yabancı dilde ama farklı kitapçıkların içinde olan farklı özellikleri ve değerlendirme kriterlerini bir araya getirmeye çalıştığım bir kitapçık oldu. Tam ve doğru bir değerlendirme için de, çoğu yabancı menşeli notlukların forumlarda aldığı “şu özellik de olsa, güzel olurdu” yorumlarını da eklemeye çalıştım.

 

Yeni tüttürmeye başlayanlar, böyle bir kitapçığın ne yararı var ki diye düşünebilir. Eğer, gerçek olarak damak tadı olurşturmak niyetindeyseniz, bence böyle bir kitapçık tutmanın avantajı oldukça fazla. Bu kitapçık, tekrar tekrar denediğniz farklı puroların arasındaki özelliklerin detaylarını tutmak, bunları zaman içinde karşılaştırarak hangisini tercih edeceğinize karar vermekten, farklı tarihlerde tüttürdüğünüz aynı puronun bile, zaman içinde nasıl bir değişime maruz kaldığını ve hangi puroyu ne kadar dinlendirmeniz gerektiğine kadar size yol göstermekte fayda sağlayacaktır. Dolayısıyla, elinizde ne kadar dönüp bakabileceğiniz not ve bilgi olursa, tüttürme tercihleriniz için vereceğiniz kararlar da o kadar sağlıklı olacaktır. Ve neticede bu da sizin yine purodan aldığınız keyfi arttıracaktır.

 

Kitapçık toplamda 36 puroyu değerlendirmenize elveriyor. Kitapçığın enini özellikle dar tuttum ki(9cmx19cm), ceket cebine bile rahatlıkla girebilsin. Aynı zamanda ince yapısı, özellikle içi süngerle beslenmiş Xikar marka seyahat humidorları gibi seyahat humidorlarında da rahatlıkla taşınabilmesine olanak sağlıyor.

 

Gelelim, kitapçığın nasıl doldurulacağına. Yanda da bir örneğini paylaştığım gibi, genelinde doldurulması oldukça kolay. Puronuzun markası, tüttürdüğünüz tarih, vitola ve yılı, boyu ve yüzük kalınlığı(arka kapaktaki cetvelle boyunu ve puronuzun ucunu şablona dayayarak da yüzük kalınlığını ölçebilirsiniz), fiyatı, rengi, sarımı, yaprak menşeyi zaten bilginiz dahilinde olan ve fazla detay gerekitirmeyen özellikler. Sonrasında Tüttürme Notları adı altında, puronuzu başlangıçtan sona doğru üç aşamada değerlendirebileceğiniz bir metin kısmı mevcut. Puronuzun yanmasının, külünün, dumanının, sertliğinin ve gövdesinin değerlendirmesini, lezzet çarkının yanındaki skalalarda belirleyebilirsiniz. İsterseniz yanlarına ufak ufak puan yada not düşmeniz de mümkün.

 

Ve son olarak, belki de en önemli kısımlardan biri, aldığınız tatları ve ne yoğunlukta hissettiğinizin kaydına. Sağ alt köşedeki lezzet çarkı da bu iş için orada. Lezzet çarkında yapacağınız değerlendirme sonrasında ortaya çıkan şekiller, sonralarda farklı yada aynı denediğiniz purolar arasındaki yapıyı daha kolay karşılaştırmanızı sağlayacaktır. Merkeze yakın ve kalın olan çemberi sıfır noktası olarak kabul ederek, 0-5 arası aldığınız tadın yoğunluğunu belirlemeniz mümkün. Ben çarkta genelde algılanan tatları belirttim, tabii ki tüttürdüğünüz puroda aldığınız bir lezzet burada yoksa, kullanmadığınız bir tadın üzerini çizerek yazmanız ve değerlendirmeniz mümkün.

 

Tahminim, bu tarz bir kitapçığın, benim işime yaradığı kadar sizin de işinize yaracağı yönünde. Eminim zaten çoğunuz hali hazırda bu tarz bir notluk tutuyorsunuzdur. İlgilenmeniz durumunda İletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz, elimde halen birkaç kopya mevcut. Blog’da ve forumda abonelikleri olanların önceliği ve avantajı olacağını hatırlatayım.

 

Keyifli tüttürmeler.

bottom of page