top of page

Bu tüpler deney tüpleri mi?

 

Her ne kadar dünyada daha uzun ve daha derin örnekleri olsa da, sonunda yeni tüp geçitimiz, Avrasya Tüneli de açıldı ve biri raylı sistem, diğeri tekerli araçlar için iki adet tüpümüz oldu. Ve yine maalesef, her ne kadar geçiş ücretleri sebebiyle, belli bir kesimin, hergün kullanabileceği bir seçenek olamasa da, İstanbul trafiğine ilk etapta bir nebze rahatlık katacağı aşikar. İlk etapta diyorum, çünkü maalesef, şehir bu hızla büyür ve kalabalıklaşmaya devam ederse, artan araç trafiğine değil iki, 3-5 tane daha tüp bile çare olamayacak gibi. 

O zaman hazır tüpe girmişken, tüpten devam edelim ve özellikle yeni puro sevdalılarının sıklıkla merak ettiği ve e-mail yolu ile gelen sorulardan hatırı sayılır bir oranı olan bir soruya biraz açıklık getirelim. Bazı satın aldığımız purolarla beraber gelen, hatta aslen purolar içine koyulmuş şekilde aldığımız aliminyum tüpler(Tubos) ne işe yarar, yada bir işe yarar mı? 

Öncelikle nereden çıkmış bu tüpler, onu biraz araştırmaya çalıştım. Tüplerin ilk çıkışı 1800'lü yıllara denk geliyor, yani puronun en şaşalı yıllarına. Tüpler o yıllarda, şimdiki gibi aliminyum olarak değil, cam olarak kullanılıyor. Amaç basit, puroları mümkün olduğu kadar uzun süre, uygun saklama koşullarına yakın saklayabilmek. Zamanla, tahmin edilebileceği üzere, maliyet ve camın kırılma riskinden dolayı, 1930'lu yıllarda Küba puroları için İngiltere'de ilk aliminyum tüpler kullanılmaya başlanıyor. Burada da sebep yine aynı, puroya zarar gelmeden, uzunca bir süre puroyu uygun şartlarda taşımak, satmak ve saklamak, hem de cama göre, daha uygun maliyetle. Aliminyum da, hem hafifliği, hem de nemden az etkilenmesi sebebiyle, bu işe uygun metal olarak hemen öne çıkıyor.

Peki, bu aliminyum tüpler gerçekten uzun bir süre puro saklamak için elverişli mi? Burada cevap "uzun bir süre" ile ne kastetmek istediğiniz. Eğer uzun bir süre bir iki gün ise, cevap, neden olmasın olur. Fakat, uzun süre, bir iki günden uzun olacaksa, şahsen benim cevabım: Maalesef, hayır!

 

Zira, bu tüplerin içinde herhangi bir nemlendirici bulunmuyor ve kapakları hava geçirmez kapak değil. Evet, içlerinde ince bir tabaka sedir var ve bulundurduğu nem ile, tüpün içindeki ortamı, puro için daha uygun halde belli bir süre tutabiliyor ama bahsettiğimiz sedir oldukça ince bir sedir. Dolayısıyla, bunu uzun bir süre için sağlaması mümkün değil. Sedirin, kısa süreliğine nem sağlamasının yanındaki diğer gerçek amacı da, aliminyumun nahoş kokusunu direk temas ile puroya geçirmemesi. Sanırım bunu en iyi, benim gibi tenekeden bira yada kola içmekten haz etmeyenler anlayacaktır.

 

Peki ya, tüplü puroları humidorda saklamaya gerek var mı? Yada humidorda ne şekilde saklayalım? Tam da yukarıda bahsettiklerimden dolayı, evet, tüplü puroların yeri, diğer açık ve selafonlu puroların yanı, yani, humidorunuzun içi. Diğer açık purolarınıza değmesini istemiyorsanız, sedir bir ayraç kullanarak, tüpleri bir kenarda toplayabilirsiniz. Zamanı geldiğinde de, yanınıza alıp, puro kılıfı olmadan rahatça, puronuza zarar gelmeden taşıyabilirsiniz.

Peki kullanılmış tüpleri ne yapalım. Orası size kalmış, en kolayı atmak. Ama pek azımızın puro bantlarını bile attığını düşünürsek, tüpleri de mutlaka farklı bir amaç için kullanabiliriz. İlk kullanım amacınız, eğer puro kılıfınız yoksa, başka bir puroyu bir dahaki sefere taşımak için kullanabilirsiniz. Bir diğer fikir, eğer yaratıcı biriyseniz, farklı sanatsal çalışmalarınızda yada ev süslemelerinizde kullanabilirsiniz. Mesela, internette yılbaşı ağacı için süs olarak kullanıldığını görmüştüm. Aşağıda örnek teşkil etmesi açısından birkaç tane farklı kullanım şeklinin resmini paylaşıyorum. Umarım işinize yarar. Eğer sizin de farklı kullanım alanlarınız varsa, aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

 

Keyifli tüttürmeler...

bottom of page