top of page

Selofanlasak de mı saklasak, selofanlamasak da mı saklasak?

Selofan 1.Dünya Savaşı zamanlarından beri özellikle besin malzemelerinin sarımında ve paketlenmesinde kullanılan bir malzeme. Petrol bazlı plastik torbaların tersine, doğal kaynaklardan - selülözün işlenmesinden - elde edilen bir malzeme. Çoğu kullanılan plastiğin tersine, kısmen de olsa hava ve bununla beraber nem alış verişine  izin veren bir malzeme. Bu selofan paketler, hepimizin bazı purolarımızın paketlenmesinde de sıklıkla karşımıza çıkıyor. 

İşte tam bu yüzden de belli zamanlarda, şu soru e-posta hesabımın, gelen kutusuna düşüyor: Purolarımızı plastik poşetinden çıkarıp mı humidorumuza koyalım, yoksa çıkarmadan mı? Kafa karıştırabilecek bir nokta.

Bu soruya önce daha önemli bir nokta ile cevap vermek doğru olur. O da bu malzemenin, yukarıda da bahsettiğim üzere plastik olmadığı ve doğal bir malzeme olduğu. Puronuza yada eğer bir gıdaya sarılı ise, koku yada renk vermemesi ve nefes almasını belli bir oranda sağlaması. 

sel4.PNG
sel2.PNG

Puronuzun etrafındaki bu şeffaf tabakanın purolarınıza farklı faydaları var. Bunları kısaca sıralamak gerekirse:

1. Puronuzun nem alış verişini kısıtladığı için, yıllanma sürelerini hızlı geçirmezler. Direk hava ile olan temasları azaldığı için, yaprağın içinde yağlar ve dolayısıyla aromalar çabuk kayba uğramazlar.

2. Yukarıdaki bahsettiğimiz noktaya bağlı olarak, diğer purolar ve onların aromaları ile halvet olmaları, açıkta duran puroların aromalarının halvet olmalarına nazaran daha az olur. Bu nokta gerçi biraz tercih meselesi. Kimi tüttürücüler, halvet olmalarını isterken, diğerleri, aromaların o kadar kaynaşmasına sıcak bakmayabiliyorlar. 

3. Puronuzu humidordan alarak, yanınızda kılıfla bile taşırken, sargı yaprağının zarar görme olasılığı var. Selofan bu riski asgariye indirmenize yardımcı oluyor. Kılıfına sokup, çıkartırken bile yırtılma tehlikesi geçiren sargı yapraklarına, bu saydam tabaka fazladan bir koruma sağlamış oluyor. Ayrıca nem alış verişi, açık purolarınki kadar hızlı gerçekleşmediği için humidor dışında, nemlendiricili bir ortamda saklamıyorsanız, o gün tüttürmeseniz bile, kılıftan geri koyarken, purolar yine asgaride nem değişimine maruz kalmış oluyorlar. 

sel1.PNG
sel3.PNG
sel5.PNG

Gördüğünüz gibi selofanın purolara bilinen bir zararı yok. Aksine rahatlıkla yararı var diyebiliriz. Dolayısıyla, purolarınızı selofanlı yada selofansız tutmak, saklamak, yıllandırmak vs. tamamen kişisel bir tercih meselesi. 

Keyifli tüttürmeler...

bottom of page