Her yiğidin, ayrı yoğurt yiğişi - Puro Sarım Teknikleri
Türkçemizde, kuşkusuz hepimizin de defalarca kullandığı, çok güzel bir deyim vardır. Her yiğidin, ayrı bir yoğurt yiğişi vardır. Neticede her seferinde yoğurt mideye inmiş olur ama hızlı yiyenin aldığı tatla, yavaş yiyenin aldığı tat farklı olabilir. İkisi de her ne kadar serinlemenin keyfine varsa da, biri yavaş yemenin verdiği fırsatla yoğurdun tüm lezzetine haiz olabilecektir.
Lafı uzatmadan ve kafaları karıştırmadan süt ürünlerinden asıl konuya gelirsek, yukarıdakine paralel olarak konumuzla ilintili bir deyim yaratalım derim: Her torcedorun, ayrı bir sarış stili vardır. Her ne kadar, torcedorlar her zaman kendi istekleri doğrultusunda sarım yapamasalar da, purolarımızdan aldığımız keyfi ve lezzete olan etkisi nedeniyle sargı yaprağı sarılmadan önceki aşamadaki sarım tekniklerine değinmek istiyorum. Aşağıda dört ana tekniği basitten, zora göre sıralıyor olacağım.
Lieberman Sarımı(Makine Sarımı)
Bu sarım yöntemi basitçe, dolgu yaprakların, bağlayıcı yaprağın içine bir kanvasın üzerine koyularak mekanik bir şekilde sarılması anlamına geliyor. Her ne kadar torcedorun aldığı mekanik yardım dolayısıyla, makine sarımı olarak adlandırılsa da, üst sınıf purolar için de kullanılan bir yöntemdir ve değer kaybı olarak görülmez.
Kitap Sarım
Günümüzde basitliği ve hızlı olması sebebiyle çoğu üst sınıf puro sarımında kullanılan bu yöntemde, dolgu yaprakları yatay bir şekilde üstüste koyulur ve tek elde tutulan açık bir kitabın kapatılması misali kapatıldıktan sonra, bağlayıcı yaprakla sarılır. Maalesef bu yöntemde, hava tüttürme esnasında bütün yapraklara tek tek eşit miktarda ve aynı anda nüfuz edemediğinden, lezzet kaybı yaşatabilmektedir. Ama hızlı olması ve seri üretime yatkınlığı nedeniyle sık kullanılmaktadır.
Akordion Sarım
Bu yöntemde, adın da anlaşılabileceği gibi, dolgu yapraklar önce tek tek, dıştan içe katlanır ve üstüste konduktan sonra, bağlayıcı yaprakla sarılır. Tüttürme esnasında hava akımının mükemmel sağlandığı bu yöntemde, puroyu boyuna kestiğinizde, dolgu yaprakların bir akordion misali yukarı aşağı kalktığını göreceksiniz. Akordion sarımı, kitap sarıma göre biraz daha zaman ve el becerisi gerektirir.
Tüp Sarım(Entubar)
Özellikle sınırlı sayıda ve özel üretim purolarda kullanılan bu yöntem, hem zahmetli, hem de el becerisi yüksek torcedorlar tarafından kullanılır. Her dolgu yaprağının önce tek tek, rulo yapıldığı ve sonrasında üstüste konularak sargı yaprağı ile sarıldığı bu teknik, tüttürme esnasında en iyi hava akımını sağlaması yanında, her yapraktan ayrı ayrı, aynı anda ve eşit miktarda hava geçmesi sebebiyle de, tüttürene en fazla lezzeti sunan tekniktir.
Ben bu teknikleri(Lieberman hariç), gördüklerim doğrultusunda ve elim elverdiği kadar basit bir şekilde graf kağıdı kullanarak, yandaki videolarda anlatmaya çalıştım. Umarım biraz daha aydınlatıcı olmuştur.
Bu dört ana teknik dışında bir de Figurado ve Torpedo tarzı puroların sarımı var ki, bu purosuna göre farklı farklı sarımların bir arada kullanılmasını gerektiriyor. Sebebi ise, sivri uçları nedeniyle, yanlış yerleştirilen bir yaprak, puronun tıkanarak içilememesi anlamına geliyor.
Görüyoruz ki, aldığımız puronun yaprakları, her ne kadar kaliteli olursa olsun, sarımın da puromuzdan aldığımız lezzete ve keyife etkisi büyük. Tabii ki, ve aslında maalesef ki, her zaman da aldığımız puronun sarımını bilmemiz mümkün olmuyor ama yine de etkisini bilmekte fayda var.
Herkese keyifli tüttürmeler…