top of page

Puronuz soyunmaya karar verirse...

Purolarımızın en önemli ve kısımlarından biri sargı yaprakları, aynı güzel bir kadını tamamlayan ve hatlarını ortaya çıkaran muhteşem bir ipek elbise gibi. Fakat arada bir fark var; her ne kadar birinin soyunmaya karar vermesi tercih sebebi olabilse de, puromuzun elbisesi diyebileceğimiz sargı yaprağının soyulmaya başlaması yada yırtılması ilkiyle taban tabana zıt bir tercih.


Sargı yaprakları, sönen puronun tekrar yakılması esnasında yada humidorun içindeki yanlış nem oranında tutulması neticesinde oluşan kuruluktan dolayı soyulma yapabilirken, yanlış şapka kesiminden kaynaklı da soyulmaya başlayabilirler. Yırtılmalar ise daha çok korunmayan yada hor tutulan purolarda meydana gelebiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

Neyse ki, böyle bir durumla karşılaştığımızda halen yapabileceğimiz bir iki şey var. Bunlardan en etkilisi tabii ki soyulmaya başlayan yada yırtılan kısımı yapıştırmak. Bunun için tavsiye edebileceğim en iyi yapıştırıcı bildiğimiz japon yapıştırıcısı... aman SAKIN!!! Tabii ki değil...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kullanacağınız yapıştırıcının puronuzun üretimindeki tutkal (gum) şartlarına uygun olarak kokusuz ve doğal kaynaklı olması gerekir. Bunu da piyasada sağlayacak bir iki ürün mevcut. Bitkisel bazlı kokusuz ve iz bırakmayan yapıştırıcıların yanında, bunun her yerde olmaması nedeniyle gıda ürünleri satan yerlerde kolaylıkla bulunan ve sıklıkla kullanılan pektin de aynı görevi görmekte. Pektin pastalardaki jölenin yapımında da kullanılan malzeme ailesinden. Piyasada genellikle toz şeklinde satılan pektini  yapıştırıcı kıvamına gelene kadar az miktarda suyla karıştırmanız yeterli. Sonrasında dikkatli şekilde yırtılan yada soyulmaya başlayan yere, tercihen temiz bir fırça ile, sürerek sargı yaprağını tutturmanız yeterli. Satın aldığınız bitkisel bazlı yapıştırıcılardaki avantajınız, bunların çoğunun hali hazırda ojelerdeki gibi fırçalarıyla beraber gelmeleri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdakiler tabii ki her zaman tüttürme esnasında kullanabileceğiniz seçenekler değil. Özellikle hazırlama aşaması sebebiyle pektin. Tüttürme esnasında, genellikle yanlış kesilen şapka yada dişlerinizin puronuzun omuz kısmını yırtması sebebiyle oluşan soyulmalara karşı önerebileceğim ve çoğu puro sever tarafından kullanılan bir numara var. Böyle bir durumdan, puronuzun bandını olabildiğince baş kısmına çekerek, sargı yaprağınızın daha fazla soyulmasını engelleyerek kurtulabilirsiniz. Bu sanırım kaçan keyfinizi bir nebze yerine getirecektir. Bu şekilde hem puronuzu kurtarmış olursunuz, hem tüttürmeye devam edebilirsiniz.

 

Tabi asıl önemli olan puronuzu yapıştırmak zorunda kalacağınız duruma sokmamak. Taşırken yada humidordayken mümkün olduğu kadar uygun şartlarda saklamak ve purolarınızın narin yapısını göz önünde bulundurarak davranmak bunlaran başlıcaları.

bottom of page