Okudum, öğrendim: Havana - Legendary Cigars
Gabon'dan, Çin'e, Tahiti'den Kenya'ya, sayısız ülke ve şehir gezen Charles del Todesco sonunda 1993 yılında yaklaşık iki sene kalacağı Küba'yı keşfeder. Burada kaldığı sürece, tarlalara da yaptığı ziyaretlerin yardımıyla, meşhur Habanos'ların üretimden paketlenmesine kadar bütün inceliklerini öğrenir ve özümser. İki sene sonunda, adadan ayrılmadan evvel o artık tam anlamıyla bir Aficionada olmuştur.
Fransız bir fotoğrafçı olan ve İsviçre'de yaşayan Patrick Jantet ise 20 sene kadar Sahara'da çöl fotoğrafçılığı yaptıktan sonra, Cezayir'deki politik karışıklıklardan uzaklaşmak için ayrıldığın da keşfeder Havana'yı.
Assouline'in çıkarttığı işte bu kitap, Patrick'in çektiği resimler ve Charles'ın bilgileriyle derlenmiş bir şaheser. Şaheser diyorum, çünkü tarih her ne kadar bildiğimizin tekrarı olsa da, kitaptaki resimler ve ebatları inanılmaz güzel. Kitap tarihten resimler payşalırken, aynı zamanda günümüz Küba ve Havana'sından da çok güzel kareler barındırıyor.
Kitap iki ana kısımdan ve on alt bölümden oluşuyor. İlk kısımda, tütünün tarihçesi, üretimi, Habanos'ların üretim aşamaları gibi beylik konular varken, ikinci kısım, Habanos markaları, vitolaları ve fabrikaları hakkında detaylı bir katalog bilgisi içeriyor.
Kitabı okuması oldukça zevkli. Dediğim gibi tarih her ne kadar kendini bu kitapta tekrarlasa da, detaylarda ilginç ve ilk defa duyabileceğiniz değişik noktalara değinilmiş. Ayrıca, birkaç sayfa ara ile, sayfaların köşe kısımlarında tütün, üretimi, çeşitleri gibi ansiklopedik yada pratik bilgiler paylaşılmış ki, bu detaylar da oldukça ilgi çekiyor.
İstanbul'da oturanlar kitabı Nişantaşı City's'in içinde, sinema katındaki Assouline'den yada Akaretler'de Autobahn'dan temin edebilirler. Oralara gidemem yada İstanbul'da değilim derseniz, Beymen'in internet sitesinden temini mümkün.
Şimdi hazır yaz da geldi, güzel bir Montecristo Double Edmundo eşliğinde salim kafa okuduğunuzda, size inanılmaz keyifli bir zaman geçirtecek bir kitap. Mutlaka edinmeye bakın derim.
İÇİNDEKİLER
Kısım 1
Bölüm 1: Havana: 500 Yıllık Tarih
Bölüm 2: Tütün'ün Yetiştirilmesi
Bölüm 3: Tütün'ün İşlenmesi
Bölüm 4: Puronun Yaratılışı
Bölüm 5: Habanos'u Tüttürmek
Kısım 2
Bölüm 1: Katalog Giriş
Bölüm 2: Vitolalar
Bölüm 3: Birkaç Efsane Marka
Bölüm 4: Adresler - Eski ve yeni fabrika adresleri ve bilgileri
Bölüm 5: Puroyu Yaratanlar
Toplam 228 sayfa.
Keyifli tüttürmeler...