top of page

Kuruyu canlandırmak...

 

Özellikle hobiye yeni başlayanların karşılaştığı ama nadir de olsa, farklı sebeplerle, bu işe uzun zaman gönül vermişlerin bile başına gelebilecek bir hadise, puroların kuruması. Higrometre bozulmuştur, sizi yanlış yönlendirir; biraz uzun süre humidor dışında, kılıfta taşırsınız; yada olur ya, kıyıda köşede bir yerde unutursunuz; kuruyuverir garipler. Tüttürmek istediğimizde ve elimize aldığımız zaman da, cips gibi çıtır, çıtır sesi çıkartmaya başlarlar. 

 

Peki bu noktaya geldikten sonra, hiç mi geri dönüş yok? Aslında hem var, hem yok ama benim öğrendiklerim neticesinde, benim kanaatim, aslında geriye dönüş yok. E peki, bu makaleyi niye yazıyoruz o zaman?

 

Bu sorunun cevabı için önce iyi haberle başlayayım ve kuruyu nasıl canlandırabiliriz, ondan bahsedeyim. Öncelikle, kuru var, kuru var... eğer purolarınız, ayak kısmını sıktığınızda, parçalanacak kadar kuruduysa, ki o zaman, gövde kısmının da, tahtadan farksız bir sertlikte olduğunun farkına varırsınız, bu raddeden geri dönüş yok. Hatta bazen, sargı yaprak, kendi kendine, pul pul dökülmeye, yırtılmaya başlar. Ama zerre kadar nem kaldıysa bile, biraz uğraşla, en azında puronuza, tüttürülebilir kıvama gelene kadar nem kazandırabilirsiniz. Fakat en baştan biraz zaman harcamanız gerektiğini belirtmekte fayda var, zira, işin püf noktası, nemi puroya, yavaş yavaş, zaman içinde geri kazandırmak. 

 

İlk adım, kuru purolarınızı, humidorunuzdan ayrı, ikinci bir humidora, yada nem oranını daha sabit tutabilmesi açısından, temiz, kokusuz ve iyi kapanan, plastik bir saklama kabına koymak. Sonrasında, kutunuzun yada humidorunuzun büyüklüğüne uygun boyda bir nemlendiriciyi, yaklaşık 1/4 oranında doldurmak ve kabın içinde purolardan uzak bir köşeye yerleştirmek. Amaç, nemlendiriciyi uzak tutarak, puroların bir anda fazla nem alarak, çatlama yada patlama yapmasını engellemek. Sonrasında, yaklaşık 3-5 gün aralıklarla, nemlendirici tamamen kuruyana kadar, azar azar puroları nemlendiriciye yaklaştırın. Nemlendirici tamamen kuruduğunda, sonraki adımlara geçmenin vakti geldi demek. 

 

Sonraki adımda ise, nemlendiriciyi 1/3- 1/2 oranları arasında doldurup, yine kurumasını beklemek var. Bu sefer, purolar, başlangıçtan daha nemli olacakları için, nemlendiricinin kuruması 2 hafta, belki biraz daha uzun sürebilir. Baktınız ki, bu süre sonunda, purolarınız nemini gerçekten kazanmaya başladı, nemlendiricinizi tamamen doldurup, higrometrenizin 68-70 arasını gösterinceye kadar beklemek ve bu nem oranını sabit tutarak, puroların, sizin için, tamamen tüttürülebilir kıvama kadar gelmesini beklemek.

 

Önemli olan bir diğer püf noktası, puroları her adımın başında, nemlendiriciden uzak tutmak ve 3-5 gün aralıklarla, puroları çevirerek, nemlendiriciye yaklaştırmak.

 

Şimdi gelelim, neden bence geri dönüşü yok olduğuna. Madem yoktu, ne diye bu kadar yazdım. Yukarıda anlattığım gibi, pratikte, purolara, tekrar tüttürülebilir seviyede nem kazandırmak mümkün. Lakin, puroya lezzetini veren, bildiğimiz gibi, yaprağın içindeki yağlar ve diğer mineraller. Yaprakların kuruması demek, bu yağların ve minerallerin de yapraktan, puff, uçması demek. Maalesef, purolarımıza nemini geri kazandırsak bile, bir kere kuruduktan sonra, bu yağları ve mineralleri geri kazandırabilmemiz, söz konusu değil. Sonuç olarak da, o puro her ne kadar, tüttürülebilir kıvama geri gelse de, size vermesi gereken lezzeti ve keyfi veremeyecektir. İşte, ben de buna dayanarak, bence geri dönüş mümkün değildir, diyorum. 

 

Bu yüzden, bence, siz, siz olun, kıymetli purolarınıza iyi bakın, ki onlar da size vermeleri gereken keyfi, azamide yaşatabilsinler.

 

Hepinize keyifli tüttürmeler...

bottom of page