top of page

Humidorun içinde birşeyler mi yürüyor?

Kanımca çoğumuz, yazının başlığının, hiçbir puro severin sormak istemeyeceği yegane soru olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Soruya "evet" dediğimiz anda da maalesef iş işten geçmiştir ve önümüzde büyük bir problem var demektir. Ama yine de korkuya mahal yok! Hala birşeyler yapabilirsiniz.


Belli bir süredir puro içenleriniz sanırım yukarıdaki paragrafta üç aşağı, beş yukarı neyden bahsettiğimi anlamışsınızdır. Evet, Lasioderma serricorne'den bahsediyorum, nam-ı diğer, tütün böceği. Bu pek de sevimli olmayan ufak arkadaşlar, maalesef humidorunuzdaki bütün purolarınızı içilemez hale getirebilir ve puro zevkinizin içine limon sıkabilirler.

 

Tütün böcekleri, bütün ilaçlamalara yada alınan önlem ve kontrollere rağmen, en iyi purolarda bile oluşabilecek iğne başı büyüklüğünde böceklerdir. Üretim esnasında, tütün yapraklarında birer larva olarak bulunabilen bu böcekler uygun şartları bulduklarında gözünüzün yaşına bakmadan canlanır ve purolarınızın tadına bakmaya başlayabilirler. Çok kısa sürede yayılabilen bu haşerat envanterinizdeki bütün purolarınızı toza dönüştürme potansiyeline sahiptir. Her ne kadar bu ölçekte bir zayiat nadir olsa da, tecrübe edenler mevcut. Humidorunuzu yada yeni bir kutu puronuzu açtığınızda, purolarınızdan birinde ya da birkaçında, iğne sokularak açılmış gibi delikler görürseniz, bilin ki o purolar içilemez duruma gelmiştir, ve geri kalan purolar da tehlike altındadır. İlk olarak isterseniz, böyle bir durumda yapabileceklerinizden bahsetmeden önce, bu tatsız durumu yaşamamak için ne yapmanız gerekir ondan bahsedeyim. 


Yukarıda yapraklarda bulunabilen bu larvaların uygun şartlarda canlandığından bahsettim. Demek ki ilk önce bu uygun şartların oluşmasına fırsat vermeyeceğiz. Nedir bu uygun şartlar? 22 derece ve üzeri sıcaklıklar ve/veya %72'den yüksek nem oranı. Bu böcekler, sıcağı ve nemi sevdikleri için, humidorunuzu yukarıdaki değerlerden mümkün olduğunca uzak tutmak sorunu büyük ölçüde çözecektir. Yoksa hoş olmayan yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. 


Oldu ya, tatile gittiniz yada havalar bir anda değişti, humidorunuzun sıcaklık ve nem oranları arttı. Bir de baktınız böceklenme sizin başınıza da geldi. Bu durumda sırası ile yapacaklarınız belli:

 

  1. Humidoru boşaltarak, her bir puroyu ayrı bir ağzı kilitlenebilen poşete koyun. 

  2. Poşetlerin ağızlarını kapatarak, hepsini buzluğunuza koyun. Bu aşamada larvalar ve varsa puronuzdaki böcekler soğuğa dayanamayıp öleceklerdir.

  3. Yaklaşık 3-4 gün sonra puronuzda canlı kalmayacağı için purolarınızı buzdolabının sebze bölümüne alabilirsiniz. 

  4. 24 saat de sebze bölümünde sakladıktan sonra puroları artık tekrar humidora taşıma vaktiniz gelmiş demektir. Bu süreç, puroların ani ısı ve nem değişikliğine maruz kalmalarını engelleyerek, sarıcı yapraklarda herhangi bir çatlamanın yada deformasyonun önüne geçmenizi sağlayacaktır. 

 

Tabii bu arada dikkat etmeniz gereken, humidorunuzu da temizlemiş olmanız gerekiyor. Tekrar bu duruma düşmemek için yukarıdaki adımlardan sonra da humidorunuzun yerini değiştirmek ve varsa herhangi bir ısı kaynağından (pencere, kalorifer vs.) uzaklaştırmak da mantıklı olacaktır.

 

 

 

Tekrar hatırlamak gerekirse, değerli purolarımız için en ideal ortam 21 derece sıcaklık ve %70-71 nem oranıdır. Herhangi bir istilayı önlemek de aslında bu kadar kolay. Hepinize böceksiz ve taze purolu günler.

bottom of page