top of page

Et demler gibi puro mu demlenir?!

 

Güzel bir yaz günü, hava sıcak, arkadaşlarla oturmuş akşama ne yapılsa diye tartışılıyor. Sonunda yaz akşamlarının en güzel yanlarından biri, mangal yakılmaya karar veriliyor. Düşüncesi bile hoş… ama güzel bir mangal için tabii ki olmazsa olmazların başında et geliyor. Kim ne derse desin, ister kırmızı olsun, ister tavuk olsun, mangalda etin tadı bir başka oluyor; hele de güzel demlendiyse. Herkesin kendine göre kullandığı baharatlarla, yağla yada yoğurtla kendine göre farklı bir demleme tekniği olsa da, ortak nokta ete ekstra lezzet kattığı. Amaç tabii ki etten aldığınız keyfi, etin kendi güzelliğine ek olarak, sizin tercih ettiğiniz yada tadını etinize uygun gördüğünüz bir baharat kullanarak arttırmak.

 

Peki aynı tekniği purolarınız için kullanabileceğinizi söylesem… tepkiniz? İlginçtir ben ilk duyduğumda oldukça şaşırmış, ve tepkimi “Yok daha neler, olur mu öyle şey?” diye vermiştim. Puro bozulmaz mı, sargı yaprağına zarar gelmez mi, sonrasında kurumaz mı, ilk aklıma gelen sorulardı. Biraz internette araştırdığımda da, bu tarz puroların hatırı sayılır seveni ve ilgi duyanı olduğunu gördüm. O zaman nasıl oluyor? Puro demleme, aynı et demleme de olduğu gibi, beğendiğiniz, tercih ettiğiniz aromanın puronuza kazandırılması. Bunu normalde yapmanın direkt ve dolaylı olarak iki yolu var. Her iki teknik de, aromanın puroya iyice nüfuz etmesi için zaman gerektiriyor.

 

Direkt demleme metodu kullanıldığında, aynen etde olduğu gibi, lezzeti içinde barındıracak bir sıvının - ki et demlerken genelde bu yağ yada yoğurt oluyor - istediğiniz diğer aromayla karıştırılıp puronun bunu sığ bir kapta(tava gibi) çekmesi sağlanarak gerçekleştiriliyor. Bu sıvı konyak, viski yada benzeri içkiler olabilirken, diğer suni aromalı sıvılar da olabilir.

 

Dolaylı demleme metodunda ise purolarımız sıvıyla hiçbir şekilde temas etmiyor. Burada hedef, hava geçirmeyen bir kapta yada kilitli bir poşette puronun aromayı emmesini sağlamak. Bunu eski bir humidorda, iç çeperlerini istediğiniz sıvı ile ıslatarak yada sadece nemlendiricinizi saf su yerine, viski, konyak, şarap, likör gibi sıvılarla doldurarak yapabilirsiniz. Ama unutmayın, her iki durumda da humidorunuzu sonrasında diğer purolarınız için kullanamazsınız. Onun için, eskimiş yada gönlünüzün geçtiği bir humidorunuzu kullanmanızda yarar var. Tabii ki tek seçenek humidor değil. Purolarınızı kilitli bir poşette, üzerine kullanmak istediğiniz sıvıyı döktüğünüz bir bezle yada direk nemlendirici ile de saklayarak aynı sonuca ulaşmanız mümkün.

 

Bu metodu kullanarak puro üreten ve internette muhtelif puro satış kanallarından temin edebileceğiniz birkaç marka var. Bunlar Vasco da Gama, Patron ve Sosa marka purolar.  

 

Hangi metodu kullanırsanız kullanın, purolarınızın vermek istediğiniz aromayı tamamen kabul etmesi yaklaşık iki ay gibi bir süreyi alıyor. Hatta dolaylı demlemede belki biraz daha uzun. Böyle birşeyi denemek ister misiniz, istemez misiniz bilmiyorum ama yapmaya karar verdiğinizde, önerim, demlemeyi bir Behike kullanarak denemek yerine, ya ucuza mal ettiğiniz, ya kurumuş olan, yada göreceli olarak tadı olmayan purolarınızla denemeniz. Aksi takdirde hem puronuzu ziyan edebilirsiniz, hem de puronuzun orijinal tadını bastırıyor olabilirsiniz.

bottom of page