top of page

Döndür babam, döndür

 

Alakasız olacak belki ama başlığı atarken aklıma ilk gelen trafikteki dönel kavşaklar oldu. Bildiğimiz üzere, dönel kavşaklar aslen, kavşaklardaki trafiği, trafik ışıkları kullanıp, durdurarak değil, aksine, kavşağa gelen arabaları ve dolayısıyla hiçbir yöndeki trafiği durdurmadan yönetmeyi amaçlar. Her ne kadar bildiğimiz üzere desem de, bu kavşaklar, kullanım kurallarının yeterince bilinmesinden olsa gerek, ülkemizin sürücülerinin çoğunu zorlamaktadır. Mesela, benim denk geldiğim çoğu sürücü, yol hakkının, dönel kavşağın içindeki aracın olduğunu bilmeyerek, hiç fren yapmadan önüme çıkmışlardır hep, yada, önümdeki araç, dönel kavşağın içindeyken, geçiş üstünlüğünün kendinde olduğunu bilmeyerek, yeni giriş yapmak isteyene yol vermek için aniden frene basmıştır. Bu yüzdendir ki, tahmin ediyorum, olayın amacından uzaklaşarak, dönel kavşaklara bir de trafik lambası uygulaması gelmiştir ülkemize. Kısaca dönel kavşak bilmecisini çözmemiz için sanırım bize biraz daha zaman gerek. 

 

Benim asıl bahsetmek istediğim asıl konu, neyse ki bu kadar karmaşık(!) değil. Bizim konumuz, puromuzdan tüttürme esnasında, nasıl daha fazla keyif alırız, ona yönelik. Tüttürme öncesinde ve tüttürme süresince, bir purodan keyif almak, bazı şeyleri doğru yapmaktan geçiyor. Doğru yapılması gerekenleri kısaca sıralamak gerekirse:

 

1. Doğru şekilde kesim

2. Doğru şekilde yakma

3. Doğru şekilde tüttürme

 

İlk ikisinden farklı yazılarda detaylıca bahsetmiştim. Bu sefer de biraz, üçüncüsü hakkında dikkat etmemiz gereken döndürme tekniğinden bahsetmek istiyorum. Döndürme tekniği tüttürme esnasında niye önemli? Çünkü sıcak hava daha az yoğun olduğu için yükselir. Peki bunun bizim tüttürmemizle ne ilgisi var? Açıklayayım...

 

Malum, puromuzdan aldığımız tat, tütün yaprağını yanması ile ortaya çıkıyor ve biz bunu ciğerlerimize ÇEKMEDEN, dumanı ağzımızda dolandırarak almaya çalışıyoruz. Peki her çekişte, purodan almamız gereken tatlar bize ulaşıyor mu? İşte bunu sağlamak adına, tüttürürken puroyu baş ve işaret parmaklarımız arasında tutarak döndürmek önemli bir hareket. Çünkü dediğim gibi yaprağı yakacak ısı, döndürme esnasında, puronun bütün iç cidarını eşit olarak yakıyor. Yanma ile birlikte, aromalar da ağzımıza çektiğimiz dumana karışıyor. Peki döndürmezsek ne oluyor? Puronun üst kısmı daha sıcak, alt kısmı daha soğuk olduğu için, biz sadece, üst tarafta yanan kısımın tadını dumana karıştırıyoruz. 

 

Bunun yanında, döndürerek tüttürmek, yine daha evvelki yazılarımda bahsettiğim, yamuk yanma olarak karşımıza çıkan "canoeing" probleminin de yüksek ölçüde önüne geçmemizi sağlıyor. Puronun bütün içine eşit dağılan ısı, puronun bir tarafının yanıp, diğer tarafının yanmamasını engellemiş oluyor.

 

Bu tekniği özellikle puronun sonuna yaklaşırken kullanmak elzem. Lakin, puro kısaldığı için, tüttürürken daha fazla ısı açığa çıkarak, puronun üst kısmını, altından daha hızlı bir şekilde yakıyor ve bunu döndürerek yaymadığınız takdirde, genelde puronun sonunda açığa çıkan acı tat artıyor. Bu da, Zino Davidoff'un tersine, purosunu sonuna kadar tüttürmek isteyenlerin, purolarının son demlerinde daha fazla keyif almalarını sağlar diye tahmin ediyorum. 

 

Keyifi tüttürmeler...

bottom of page