top of page

Kesiciler ve Deliciler

 

Puro tüketimi arttıkça, aksesuarlarda da,  kişisel tercihler doğrultusunda yenilikler ortaya çıkıyor. Bunların en basiti puro tüttürenlerin olmazsa olmazı kesiciler, deliciler. Suç işlemekten ziyade, keyif amaçlı kullanılan bu kesici ve deliciler de kendi aralarında farklılıklar gösteriyor.

 

Bloga gelen son birkaç mailde sorulması sebebiyle de, bu makalede, farklı türdeki kesici ve delicilerin avantaj ve dezavantajlarına değinmek istedim.

 

İsterseniz önce, kesici ve delicileri bir tanıyalım:

 

Kesicileri

Diş

Makas

Giyotin

V-Cutter

 

 

 

 

 

Deliciler

Punch(Delici)

Spike(Delici)

Shuriken(Kesici-Delici)

 

 

 

 

Nereden bakarsanız bakın, arasından seçim yapacak hatırı sayılır bir çeşitlilik var. Peki seçimi neye göre yapalım? Umuyorum aşağıdaki kıyaslamadan sonra bu sorunun cevabını daha rahat verebiliyor olursunuz.

Diş: Dişlerimiz, aklımıza gelsin, gelmesin, en doğal kesiciler. Hatta makastan bile evvel kullanılan “aksesuar”. Lakin, diş kullanmanın, her zaman yanınızda olması, hiçbiryerde unutma derdinizin olmaması gibi avantajlarının yanında, dezavantajları da oldukça fazla. Birincisi, keskinlik problemi ve bununla beraber gelen, şapkaya, sargı yaprağına yada puroya verebileceğiniz zarar. İkincisi, görüntü olarak pek tavsiye edebileceğim bir durum değil. Bir an, maydanoz yedikten sonra dişlerinizin arasında kalan maydonozla güldüğünüz zamanı hatırlayın vebunun güzel bir gecede, smokin giymiş olarak, hoş bir bayanla, elinizde viskinizle, maydanoz yerine tütün ile başınıza gelmesini canlandırın. Hiç hoş olacağını sanmıyorum. Mümkünse, dağ başında, bir başınıza kaldığınızda kullanılacak alternatif olarak aklınızda kalsın yeter.

 

Makas: En eski tarz kesici ve en etkililerinden biri. Aynı zamanda klas duruyor. Hele de makasınız iyi bir marka ise. Günümüzde birçok çeşidini bulmak mümkün. Hatta evvelki makalelerimde bahsettiğim Victorinox’un bile cebe giren versiyonlarıyla beraber popülerliği yine artışta. Yüzük kalınlığına bağlı kalmadan kesim yapabilmek, bıçaklarını çoğu zaman bileyleme imkanımız olması –ki ben bunu mutlaka yetkili serviste yaptırın derim – avantajları arasında. Dezavantajına gelirsek, net ve düz bir kesim için biraz el alışkanlığı gerektiriyor.

 

Tekli/Çiftli Giyotin: Giyotinler günümüzde en yaygın olarak kullanılan kesicilerden biri. Ufak ve pratik olmaları, kusursuz kesime kolay ve rahat  ulaştırmaları ve bunun yanında, mesela makasa göre, daha kolay taşınabilir olmaları popülerliklerini ve kullanımlarını arttırıyor. Fakat, bunların bıçaklarını bileyletmek o kadar kolay değil- mutlaka servisin yapması gerekiyor, bazıları içinse hiç mümkün değil. En doğrusu kütleşen kesicilerinizi, yenisiyle değiştirmek. Bunların arasında tabii ki çift bıçakli giyotinler, tek bıçaklı giyotinlere göre hem daha temiz bir kesim sağlarken, daha uzun süre dayanıyorlar. Giyotin kesicilerin eksileri arasında farklı yüzük kalınlıklarındaki purolarımız için farklı boy kesiciler taşımamız gerekebiliyor.

 

V-Cutter(V-Keser): Puronuzun şapkasının tamamının kesilmediği bu alternatifte, kesici şapka kısmında, “V” şeklinde derin bir kesik açıyor. Bazı durumlarda, derinliği az tutarak ve iki kez keserek “X” şeklinin de yaratıldığı oluyor. Bu tarz kesimde, makas yada giyotin kesimlerinde olduğu gibi şapka tamamen açılmadığı için, kesiğin etrafında, puronuzu tüttürdükçe, biriken katran ve nikotin, puronun tadında acılaşma yapabiliyor. Her ne kadar, belki ilk etapta giyotin ve makas gibi el alışkanlıği gerektirmiyor gibi dursa da, sırf bu acılaşma sebebiyle pek kullanmayı tercih etmediğim bir yöntem. Fakat açılan kısım dar olduğu için aynı zamanda bu puronuzun tadını daha yoğun alacağınız anlamına geliyor.

 

Punch: V-Keser gibi şapka kısmında belli büyüklükte bir kesik oluşturan bu tarzda, “V” değil, yuvarlak şekilde oluyor. Kenarları keskin bir daireye oturttuğunuz şapkanın orta kısmı kesimden sonra ayrılıyor. Yine her ne kadar benim tercih etmediğim bir kesim yöntemi de olsa, taşınma kolaylığı ve hata oranı ve şapkaya zarar verme olasılığı düşük olması sebebiyle oldukça popüler olan bir yöntem. Tercih etmeme sebebim yine V-Keser de olduğu gibi, kesilen kısımda acılık yaratan katran ve nikotin birikimi. Aynı zamanda  kesimi fazla derin tutarsanız yanma problemiyle de karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Spike(İğne): Piyasada şu anda gitar penasına benzerlerini ve bunun yanında ucu sivri iğne yada çubuk şeklinde olanları bulabilmenin mümkün olduğu bu ürünle, puronuzun şapkasında birkaç adet delik açarak tüttürmeye başlıyorsunuz. Maalesef açtığınız delikler oldukça ufak olacakları için, yukarıda bahsettiğim V-Keser ve Punch’daki birikim dezavantajını fazlasıyla yaşacaksınız anlamına geliyor. Çok sık kullanılmasa da puronun ve şapkanın bütünlüğünü bozmadığı için tercih edilebiliyor.

 

Shuriken: Şahsen, ne şekil itibari ile, ne de kullanım olarak beğenmediğim bir ürün ve kesim tarzı. Bu yöntemde, puronuzun şapka kısmını ikiye bölünen bir silindirin içine sokuyorsunuz ve hafif ittirerek silindirin içindeki altı adet keskin bıçağın, şapkada 6 adet kesik açmasını sağlıyorsunuz. Yine hata yapma oranı düşük ama kesinlikle katran ve nikotin birikimi oluşturacak bir yöntem. Farklı bir tarz olması dışında başka bir avantajını henüz daha bulamadım. Aksine, eğer puronuzu dişlerinizin arasında tutuyorsanız, yada fazla ıslatııyorsanız, bu kesim tarzıyla şapka her ne kadar bütün olarak kalıyorsa da, ağzınızda dağılma riki oluşuyor. Ayrıca taşıması da o kadar pratik birşey değil gibi geldi. Bir kere kullanmayı denedim ama bir daha deneyeceğimi sanmıyorum.

 

Görüyoruz ki, kesme aksesuarları ve çeşitleri bol. Ben şahsen delicilerden çok kesicileri tercih ediyorum. Bunların içinde ise favorim çift bıçaklı giyotin. Ama bir puro lounge’ında yada benim gibi beraber puro tüttüreceğimiz bir arkadaşın evinde, mevcutsa makası da oldukça severek kullanıyorum.

bottom of page