Puro lezzetini keşfetmeye benzersiz bir yaklaşım... Cigarscape
Ocak 2020
Puro dergilerinin, puro üzerine yazılan blogların yada puro forumlarının vazgeçilmez temalarından puro lezzet analizleri. Tatları ve aromaları analiz etmek adına, formlar, lezzet çarkları vb. bir sürü geliştirilmiş yöntemler mevcut. Tadım panelinde bulunduğum Cigar Journal dergisinde ve Cigar Sense biz de sizlerin okuması için bol bol bu lezzet profili analizlerinden yapıyoruz. Hem puro alırken satıcının sizinle paylaştığı, hem farklı yerlerde okuduğunuz bu profillerin başlıca amaçlarından biri tabii ki; hangi puroların, oluşmuş olan damak tadınıza göre, sizin için daha keyif verici olup olmadığını bilmenize yardımcı olabilmek. Fakat benim ve bu tadımları diğer yapanların sıklıkla söylediği birşey de, tat ve aromaların kişiden kişiye göreceli olabildiği, ki bu oldukça doğru bir nokta.
Yakın zamanda, Instagram'da yazılıdan çok görsel bir analiz paylaşımı yapan bir hesap dikkatimi çekti. Sizin de karşılaşmış olabileceğiniz profil Cigarscape. Neredeyse yaprak, yaprak gerçekleştirdiği izlenimini veren çizimleriyle, tüttürdüğü puroların lezzet profillerini çıkartıyor ve renklerle kodluyor. Ortaya çok ilginç çizimler çıkıyor. Ben de merakımı ve sizin de merakınızı giderebilmek adına, fotoğraf, film ve görsel bir sanatçı ve aynı zamanda üniversite öğretim görevlisi olan ve Poloyna'da yaşayan Cigarscape ile bir sohbet gerçekleştirdim.
Aslında puro tüttürmeye, sigarayı bıraktıktan sonra başlayan ve yaklaşık iki senedir puro tüttüren Cigarscape, şu anda en büyük hobilerinden biri olarak bahsediyor purolara. Her ne kadar ilgi duysa da, tamamen amatör tarafı ile ilgilendiğini ve piyasa tarafı ile ilgilenmediğini ekliyor. Bunun yanında, puro tüttürmenin ritüelinin ve yarattığı dostluk ve sohbet ortamının keyfine değinmeden de geçmiyor. Ayda 15-20 adet puro tüketen Cigarscape, uzun yürüyüşler sonrası, puro salonlarında sohbet eşliğinde puro tüttürmenin çok hoşuna gittiğinden bahsediyor. Analizleri yaptığı zamanları ise meditasyon olarak kabul ediyor.
Tahmin ettiğim gibi, özel tek beğendiği bir vitola yok. Hem analiz yapmak adına, hem de gerçekten çeşitliliği sevdiği için, sürekli farklı vitolalar tüttürüyor. Yine de ben birkaç tercih sorduğumda, ruh haline ve o an bulunduğu ortama göre seçimler yaptığını açıklıyor. "Gün içinde herhangi bir zaman yada serin akşamlarda daha çok robusto tercih ediyorum. Corona Gorda ve Toro vitolalarını, aroma ve tatları çok güzel ortaya çıkarttıkları için beğeniyorum. Yaz akşamları bir Lancero'nun yerini başka bir vitola tutmuyor. Gerçekten uzun ve keyifli bir tüttürme istiyorsam tabii o zaman Churchill ve Double Corona vitolalarını tercih ediyorum. Genel olarak yüksek yüzük kalınlıkları ilgimi çekmese de, bazen lezzet profillerini çok rahat çıkartabiliyorum. Torpido ve Belicoso vitolaları bunlara güzel örnekler. Bazen de bir Corona bile inanılmaz keyif veriyor", diyor. Bu cevap bana gerçekten, ne şiş yansın, ne kebap gibi bir cevap havası veriyor. Fakat son olarak, eski Küba ve şimdi custom roll tarzı, kapalı ayaklı purolara karşı özel bir ilgisi olduğunu ekliyor.
Peki, bu puroları tüttürürken, çizimli analizleri nasıl gerçekleştiriyor. Zira, diğer konuların yanında, en merak ettiğim taraf da bu. Analizleri gerçekleştirirken bir kuralından bahsediyor. Çizimleri, tüttürme anında gerçekleştiriyor ve sonrasında renk kodlaması dışında, başka değişiklik yapmıyor. Benim tahminimin tersine, yaprak, yaprak değil, gerçekten tatların ve aromaların kendinde yarattığı hissiyata göre profil çıkartıyormuş. Çizimlerini, tat ve lezzetlerin, oranlarını gösteren artistik bir çalışma tanımlıyor. Puro tüttürmeye ilk başladığında, tattığı puroların profillerini, puro bantlarının arka tarafına yazarak işe başlayan Cigarscape'e zamanla bandın arkası yetmiyor ve bunun üzerine ilk kez, tüttürdüğü bir puroyu kağıt üzerine koyarak çizip, profilini çizime göre çıkartmaya başlıyor. Çizimleri gerçekleştirirken, hangi tat yada aroma daha belirgin ise, ona daha fazla yer ve renk ayırıyor. Çizimde boşluk kalmaması adına, alabildiği bütün notaları ince, ince çizimine işliyor. Cigarscape Metodu adını verdiği yöntemini, kendi damak tadını ve purodan aldığı keyifi artırmak adına geliştiriyor. Normal bir analizin 3-6 tat ve aroma arasında sonuç çıkardığını, kendi yönteminde ise bazen bunun 20'ye kadar çıkarabildiğini söylüyor.
Küba ve Yeni Dünya puroları arasındaki profil farklarını sorduğumda, Küba purolarının iyisinden çok keyif aldığını ama Yeni Dünya purolarında çok farklı harmanlar kullanıldığı için, çok farklı profiller çıkabildiğini söylüyor. Lakin, iyi bir fiyat-performans purosunun, daha doğrusu, paranızın karşılığını veren bir puronun gün geçtikçe daha zor bulunduğundan yakınıyor.
Sonrasında, bu analizleri, diğer puro sevdalıları ile paylaşmak adına Instagram'da göstermeye başlıyor. İlk başlarda çok ilgi gelmese de, zamanla bu ilgi artıyor. Instagram dünyası dışında, puro firmaları da Cigarscape'e de kendi purolarının çizimli analizlerini yaptırmaya başlıyorlar. Bunların arasında, ortak arkadaşlarımızdan Principle Cigars sahibi Darren Cioffi, Casdagli Cigars'dan Jeremy Casdagli ve Maya Selva da var.
Son olarak, bu çizimlerin nereye varacağını sorduğumda, henüz daha yeni, yeni insanların ilgisini çektiği için gizli bir potansiyeli olabileceğini ümid ettiğini ve puroya ilgi duyan insanlardan artan olumlu yorumlar geldiğini söyledi. İlk etapta Cigarscape internet sitesi ve blog açmayı planladığını, sonraki aşamanın ise, görselleri için bir kitap oluşturma hayali olduğundan bahsetti.
Ben Cigarscape'in çizimlerini artistik yönden oldukça ilginç buluyorum. Gerçekten o kadar farklı tadı ve aromayı alabiliyor mu, söylemek zor ama alıyorsa da herkesin, aynı detaylı aromaları algılayıp, aynı profili oluşturabilmesini beklemek yanlış olur. Zira en başta dediğim gibi tat ve aroma profili oluşturmak biraz göreceli bir kavram. Aynı purodan, farklı zaman ve şartlar altında, farklı profiller çıkartmak bile mümkün. Fakat bir gerçek var, çizimler göze oldukça hitap ediyor, herhalde bu biraz daha az görecelidir.
Bu çizimler ve lezzet profilleri için sizin yorumlarınızı da merak ediyorum. Paylaşmak isterseniz, aşağıda yorum yapabilirsiniz.
Keyifli tüttürmeler...