Behike'nin sırrı...
Son zamanlarda en sık aldığım sorulardan biri, kısa zamanda fazlasıyla sükse yapan Cohiba Behike'nin neden bu kadar değerli kabul edildiği ve pahalı olduğu.
Çoğumuzun bildiğini tahmin ettiğim gibi, Cohiba, Christopher Colombus'un Amerika'yı keşfettiği sırada Taino yerlilerinin tütün yapraklarını sararak bir ritüel sonrası içtikleri puromsu şeye verdikleri isim. Behike ise bu ritüeli yöneten ve kabilede en saygın kabul edilen kişi yani, şef. Peki bu mudur Behike'yi değerli kılan ve pahalı yapan? Tabii ki hayır.
Behike tam olarak resmen piyasaya sunulmadan evvel, yıllık 4000 adet gibi oldukça limitli şekilde üretiliyordu ve tanesi yaklaşık USD 500.- 'e bile alıcı bulabiliyordu. 2010'dan sonra piyasaya üç vitolada - BHK 52/54/56 (her bir numara yüzük kalınlıklarını belirtiyor) - sürülenlerin tanesi ise USD 30-40.- aralığında satılıyor.
Şimdi gelelim puronun sırrına. Behike'lerin dolgu tütün kısmı 6 adet yapraktan oluşuyor, ki bu da en düşüğünün neden 52 yüzük kalınlığında olduğunu açıklıyor. Ve her Behike'de bu 6 yapraktan birini Medio Tiempo diye adlandırılan tütün yaprağı oluşturuyor. İşte Behike'yi bu kadar özel kılan, bu yaprak.
Tütün bitkisinin en tepesinde, yani Ligero yapraklarının da üst kısmında yetişen bu yaprak, her tütün bitkisinde yetişmediği gibi, yetişen bitkide de(yaklaşık her on bitkiden birinde) 2 adet yetişiyor. En üstte olmaları tabii ki güneşin tüm etkilerine uzun süre maruz kalmalarını ve Ligero yapraklarından bile daha kompleks ve güçlü bir yapıya sahip olmalarına sebep oluyor.
İşin ilginç yanı, Behike'den evvel içtiğiniz purolarda farkında olmadan bu tütünden içmiş olma ihtimaliniz var. Medio Tiempo'lar kısa bir zaman öncesine kadar bilinçli bir şekilde toplanıp kullanılmıyordu. Özelliklerinin farkına varlııp da, bilinçli şekilde toplanmaya ve kullanılmaya başlandığında da, işte purolara böyle değer katıyor ve fiyatını yukarı çekiyorlar.
Şimdi işin sırrını öğrendiğinize göre, neye para verdiğinizi bilerek puronuzu tüttürmenin keyfine varın.