Sayılar yalan söylemez...
Her sene olduğu gibi, çoğu puro meraklısının yakinen takip ettiği Cigar Journal(CJ) ve Cigar Aficionado(CA) dergileri, 2016 yılı için ilk 25 purolarını sıraladılar. Tekrar, tekrar baktım ama bu sene, ikisinin listesinde de olan bir puro bu sene yok. Geçtiğimiz 2014 ve 2015 yıllarının karşılaştırmalarında tek tük de olsa, aynı puro iki liste de belirirdi ama bu sene, aynı marka olsa bile, vitola olarak aynı markanın purosu yok.
Yine bu sene de, iki liste Nikaragua puro ve tütünlerinin baskınına uğramış. İlk karşılaştırmayı yaptığım 2014 senesinde söylemiştim, Nikaragua tütünü, ülkenin kendi problemleri yüzünden, bir türlü bana göre hakettiği noktada değil ama yavaş ama sağlam adımlarla, o yere doğru ilerliyor. Nitekim bu sene, her iki listede de, Nikaragua, puro menşei olarak %52(CJ) ve %48(CA) oranlarıyla birinci sırada.
Sargı yapraklarda Ekvador bu sene şaşırtmayarak ama oranını arttırarak önde, %41(CJ) ve %20(CA). Fakat CA listesinde Ekvador tahtını Meksika ile paylaşıyor. Meksika bu noktada bana biraz şaşırtıcı bir tercih geldi. Yine iki listede de Ekvador'u, Nikaragua takip ediyor. CJ listesinde o kadar olmasa da, CA listesinde, A.B.D., sargı yaprakta Nikaragua ile aynı yüzdede -%16- tercih ediliyor.
En fazla çeşitlilik bağ yapraklarda var. Özellikle CJ listesindeki purolarda, bazıları harmanlı olmak üzere, 9 ülkeden tütün kullanılmış. CJ listesinde, CA listesinde olmayan Brezilya ve Endonezya da var. Sonuçlar, Nikaragua için geçtiğimiz iki sene ile çok farklılık göstermiyor. Bağ ve dolgu harmanlarında, Nikaragua yine iki listede de en üstte. Bağ yapraklarda %40(CJ), %45(CA) iken, dolgu yapraklarda bu oranlar %50(Cj) ve %61(CA) olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle dikkatimi çeken bir nokta ise, çoğu aynı puronun harmanında azalarak kullanılan Dominik Cumhuriyeti tütününün yanında, artarak Nikaragua tütününün de kullanılıyor olması.
Peki Küba puroları için işler nasıl? Karşılaştırmalı bakarsak, hem geçtiğimiz senelerde, hem de bu sene, Küba purolarının yüzde oranlarında çok aşırı bir oynama yok. Hem menşei ve doğal olarak kullanılan tütün oranlarına bakınca, %10-15'leri fazla geçmiyor. Bu, tabii ki, Küba purolarının geri kaldığından kaynaklı birşey değil. Evet, eskiye göre azalsada, kalitede süreklilikte hala biraz geri kaldıkları doğru ama, kanımca bu oranlar, artık "Küba ise iyidir" den, hem algı, hem de damak tadı olarak, vazgeçildiğinin göstergesi. Küba purosunun, ben dahil, çoğu puro meraklısı için yeri ayrı da olsa, yeni dünya purolarının da, gerçekten iyi olduğunu gözardı etmemek lazım.
Marka bazında bakınca, son üç sene de ilk defa, Davidoff bir listede iki purosu ile yer bulmuş. Henüz denemeye fırsatım olmayan Yamasa serisi ve keyifle tüttürdüğüm Escurio serisi, CJ listesinde 2. ve 11. sıralarda. CA listesinde şiddetle tavsiye edeceğim bir puro var. Benim de CJ için geçen sene tadım için tüttürdüğüm bir puro olan, Rocky Patel Sun Grown, tüttürdüğüm en iyi madurolardan biri.
Ebat karşılaştırmalarına gelirsek, iki listede de puroların yüzük kalınlıkları ağırlıklı olarak 52 ve 54. CJ'de rakamlar 6 ve 4 iken, CA'da 7 ve 6 olarak karşımıza çıkıyor. Cigar Aficionado'nun Amerikan yayını olduğunu ve Amerika'da tercih edilen puroların gittikçe kalınlaştığını göz önünde tuttuğumuzda, belki bu yüzden CA listesinin yüzük kalınlığı 56 ve üzeri daha çok puro içereceğini tahmin etmiştim. Boylarına baktığımızda ise, yine en az 5 inch civarı purolar revaçta. Hatta CJ listesinde 11 adetle, 6 inch civarı purolar sayıca, CA listesine göre daha fazla(8 adet).
Tabii aslında, bu listeler, en azından ebatlar göz önünde tutulunca, her zaman tüketici tercihlerini birebir yansıtmadığı aşikar. Dediğim gibi, Amerika'da ve genelde dünyada, 54 ve üzeri yüzük kalınlıklarına rağbet artıyor. Bunu, aksesuar üreticilerinin yeni ürünlerinde de farketmek mümkün. Mesela her yeni çıkan giyotinin yada punchın, daha kalın puroları kesmeye imkan vermesi gibi.
Diğer karşılaştırmalarda da yazdığım gibi, her ne kadar seçim olarak güzel bir referans olsa da, bu listelerdeki purolar illa üst sıralarda diye, sizin damak tadınıza uyacak diye bir kural yok. Bu yüzden, belki biraz piyasanın ne tarafa gittiğini görmek açısından daha yararlı bir kaynak olarak bakabiliriz.
Bu arada siz de, liste hakkındaki fikirlerinizi, aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Keyifli tüttürmeler...